Alkol, gündelik hayatımızda çoğumuzun tükettiği bir içecektir. Alkol bazı zamanlarda sevdiklerimizle yediğimiz yemeğe eşlik eden bir içecek, bazen de eğlenmek için içtiğimiz bazen da gevşemek ve rahatlamak için gündelik yaşamdaki kaygılardan uzaklaşmak için kullandığımız bir baş etme yöntemimiz olabiliyor. Ama karşılığı bize kilo olarak dönüyor.

Alkol başta iştahı arttırarak sindirimi hızlandırır daha sonra midedeki alkol miktari artinca sindirim enzimlerinin yapısı bozulur ve midenin boşalma hızı yavaşlar. Yani alkol kan damarlarında ilk önce genişleme yapar daha sonra kan damarları daralır.mide ne kadar boş ise alkolün kana karışması o kadar kolay olur. Akşamdan kalmalık aşırı alkol aldığınızı ve bunu yaparken de kendinize yeteri kadar dikkat etmediğinizi gösterir. Çeşitli doğal ilaçlar semptomların giderilmesine yardımcı olabilir.

Akşamdan kalmalığın şiddeti tüketilen alkolün miktar ve cinsine göre değişir. Belirtileri ise mide bulantısı baş dönmesi ve en sık yaşanılanı baş ağrısıdır. Aynı zamanda , alkol böbreklerin normalden fazla su süzmedine neden olduğu için vücudun susuz kalmasına yol açar.

Araştırmalar, kilo ile birikte alkolün emilme hızının yavaşladığını ortaya koymuşlardır. Yani kilolu olan bir kişi de alkol daha yavaş kana karışır. Aynı zamanda aynı kilolarda aynı miktarda alkol alan  kadın ve erkeği karşılaştırdığımızda kadının kanındaki alkol oranı daha yüksek olduğu görülmüştür. Bunun nedeni , alkolü parçalayan enzimlerin kadınlar tarafından daha az miktarda üretilmesidir.

Yüksek miktarda alkol alımı iştah kapatacağı gibi , kan şekerini de düşürücü etki göstererek kişinin huzursuzluk , kaygı gibi sorunlar yaşamasına neden olur. Ayrıca alkol yüksek kalori karşılığında kısa süre bizi tok tutar. Bir gram yağ bize 9 kalori verirken 1 gram alkol 7 kalori verir. Bu durumda devamlı alkol tüketimi bize bol kalori olarak geri dönmekte. Ayrıca düzenli olarak yüksek alkol almak karaciğeri tahrip eder ya da bazı kanser türlerine yakalanma riskini arttırır.

Alkol alırken  yapılacaklar;

  • Alkolün kana karışma hızını yavaşlatmak için alkol almadan önce veya alkolle muhakkak bir şeyler yiyin.
  • Alkollü içeceklerle alkolsüz olanları dönüşümlü içerek veya alkollü içececkleri yudum yudum içmek suretiyle süreyi uzatarak alkol tüketimini azaltmaya çalışın.
  • İçkileri karıştırmayın ve size dokunan alkollerden uzak kalın.   Bazı ucuz alkollerde bulunan yüksek katkı maddesi ve yüksek tatlandırıcı ertesi gün daha rahatsız edebilir.
  • Alkol almadan önce ve sonra bol bol su içerek vücudunuzu susuz bırakmayın.

Sabah kalktığınızda ;

  • Kaybettiğiniz suyu hemen geri almak için büyük bir bardak su için.
  • Kaybedilen magnezyum ve potasyumu yerine koymak için kendinize muzlu bir milkshake hazırlayın. Böylece düşen kan şekeri seviyesini de normale çıkarmış olursunuz.
  • Kahve içmeyin.
  • Günde 3-4 kez biberiye çayı içerek baş ağrısına ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur.
  • Papatya çayı da içebilir böylece mide ve bağırsak tahrişini giderebilirsiniz.

Alkol limitleri

  • Önerilen resmi alkol sınırını aşan miktarlarda alkol tüketmeyin. Kadınlar için 2-3 kadeh erkekler için 3-4 kadeh önerilir. Bir kadeh alkol , çeyrek litre bira yada alkol derecesi %8-9 olan küçük bir kadeh şaraba denk gelmektedir.

Hangi içkide ne kadar alkol bulunur?

Bira da %3-7

şarap %12-14

likörler %24-60

votka  %40-45

viski %43

cin %47

rakı %45-50

 

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın