İmmün sistem normal olarak vücudumuzu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Ancak normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı cevaplar vermeye başlar ise buna alerji denir. Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta, bazen vücudun bir kısmında olabilir.
Bahar alerjisinin belirtileri arasında;
- Burun tıkanıklığı,
- Hapşırma nöbetleri,
- Sulu burun akıntısı,
- Burun ve gözlerde kaşıntı (aynı zamanda konjuktivit),
- Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı,
- Gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması,
- Koku ve tat duyularında azalma,
- Çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi,
- Yorgunluk,
- Algılama güçlüğü,
- Uyku bozukluğu ,
- Damakta ve gırtlakta kaşıntı,
- Öksürük ve baş ağrısı görülebilir.
Haftada 4 günden az ya da 4 haftadan daha kısa süren alerjik rinit semptomlarının olması aralıklı alerjik rinit olarak, haftada 4 günden daha fazla veya 4 haftadan daha fazla süren alerik rinit semptomlarının olması kalıcı alerjik rinit olarak tanımlanır.
Alerjik rinit her yaşta görülebilmekle birlikte en sık başlangıç yaşı çocukluktan erişkin döneme geçildiği yıllar olarak görülmektedir. Alerjik rinitli hastalarda yaklaşık %50 pozitif aile hikayesi vardır. Hem anne hem de babada alerjik rinit olan çocukların %68’i 10 yaşından önce, %85’i de 20 yaşından önce ilk alerji bulgularını vermişlerdir. Alerji bulgularının kaybolması olasılığı %10 civarında olup sadece hastalığın hafif formlarında görülür.
Alerjik hastaların immün sistemleri bazı maddelere karşı aşırı hassastır.
Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem kontrolden çıkar ve kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, burun akıntısı gibi alerjik şikayetler ortaya çıkar. Bunun yanında yorgunluk, koku ve tat duyularında azalma da görülebilir.
Bahar alerjisinin nedenleri ağaçlar ve çimenlerden yayılan polenlerdir. Polenler havadan burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikirler. Her ne kadar şu an evlerde bulunuyor olsak da sabah camı açtığımızda giren polen de bu belirtilerin oluşmasına yol açabilir. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından evin öğleden sonra havalandırılması daha iyi olabilir.
Çamaşırları dışarıda kurutmamak, mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanmak, tüysüz bir halı kullanmak ve halıları HEPA filtre içeren bir süpürge ile süpürmek de diğer etkili yöntemler arasındadır. Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi diğer irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller.