Genellikle Lou Gehrig hastalığı olarak adlandırılan ALS, sinir hücrelerinin vücut kasları ile etkileşime girme yeteneğini ortadan kaldıran ileri nörolojiik bir hastalıktır. Hastalığın erken belirtileri arasında kas seğirmesi ve ekstremitedeki güçsüzlük sayılabilir. Tipik olarak konuşmak , yemek yemek ve nefes almak için gerekli kaslar da dahil olmak üzere tamamen felce dönüşmesi anlamına gelir ve tedavisi olmayan bir hastalıktır.
22-28 Nisan tarihleri arasında Boston da sunulacak olan bir ön çalışmaya göre , yüksek civa içeren balık ve deniz ürünlerini yemek amyotrofik lateral skleroz (ALS) riskiyle ilişkilendirilebileceği savunulmuştur.
New Hampshire daki Dartmouth Koleji ve Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi Elijah Stommel ” Çoğu insan için balık yemek sağlıklı bir diyetin parçası fakat balıklardaki civa değerinin olası etkileri konusunda hala sorular devam etmekte.”
ALS nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte daha önceki çalışmalar civanın hastalık için önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Amerika Birlişik Devletlerinde civa maruziyetinin birincil nedeni nörotoksik metal ile kontamine olmuş balık tüketimidir.
Yapılan bir çalışmada araştırmacılar , 294 ü ALS li ve 224 ü sağlıklı bireyler olarak 518 kişinin deniz ürünleri ve balık tüketimini araştırdılar.
Katılımcılar yedikleri balıkların nereden satın aldıklarını yada tuttuklarını bildirdiler. Araştırmacılar , balık türlerinde ortalama civa düzeylerini ve balık yemek sıklıklarını inceleyerek yıllık maruz kaldıkları civa miktarlarını araştırdılar. Ayrıca ALS li katılımcıların ayak tırnaklarından alınan örneklerle civa düzeyleri ölçülüp sağlıklı bireylerin örnekleriyle karşılaştırdılar. Çalışmada düzenli deniz ürünleri yiyenlerin ALS riski iki kat fazla olduğu tespit edildi. Ayak tırnaklarından ölçülen yüksek civa düzeylerinin artmış ALS riski ile ilişkili olduğu bulundu.
Somon ve sardalya az seviyede balık içerirken kılıç balığı ve köpek balığının civa içeriği daha fazladır.Araştırmacılar balığın aynı zamanda çok faydalı olduğunun sadece balık seçerken civa içeriği düşük olanları seçmeye özen gösterilmeli ve güvenli yerlerden balık almaya dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Bununla birlikte nörodejeneratif hastalıklar için balık tüketim klavuzları yapılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Günümüzde doğurganlık çağındaki kadınların ve çocuklar için yapılan FDA sağlık önerilerinde civa içeriği az omega-3 yağ asitlerinden yüksek olan somon ve sardalyayı haftada 2-3 defa tüketmelerini öneriyor. Aynı zamanda köpek ve kılıç balığının yüksek civa içeriğinden dolayı tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Ailenizin yada arkadaşlarınızın yakaladığı balıkları tüketirken suya özgü balıkları tüketmeyi tercih edin.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!