Kinoa Güney Amerika da yetişen tahıllara benzesede aslında ıspanak , rokayla bağlantılı olabn tohumlardır. Baskın tadı olmadığı için tüketilmesi kolay bir besin. Kinoa tahıllar gibi pişirilip kullanılsa da protein ve lif içeriği tahıllardan , çözür lifleri buğday ve mısırdan daha fazladır. Yüksek kalite protein lizin , metionin gibi esansiyel aminoasitlerden dengeli bir besin bu nedenle vejateryanlar da rahatlıkla tüketebilir. %20 protein içeriğinden dolayı spor yapan kişiler içinde güzel bir kaynak. Ayrıca Gluten içermediğinden dolayı çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişilerde çok rahat bir şekilde tüketebilirler. Lif içeriğinden dolayı tahıllara göre daha fazla tok tutma özelliğine sahip.

Kinoa minerallerden manganez başta olmak üzere bakır, demir, magnezyum , fosfor kaynağıdır. İçerdiği yüksek magnezyum ve posa sayesinde insülin direncini yönetici eytkisiyle diyabetli hastalar için öenmli bir besin.

Yüksek miktarda da B vitaminleri içerir.

Yapılan çalışmalarda mükemmel bir antioksidan kaynağı olduğu belirlenmiştir.  Bunların dışında antimikrabiyal, antiinflamatuar , kolesterol düşürücü aktiviteleri gibi birçok fizyolojik özellikleri nedeniyle popüler besinler arasında.

Kinoa nasıl pişer ? 

Kinoayı haşlayıp herşekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz salatalarınıza ekleyebilir isterseniz pilavını yapabilirsiniz. Sabahları kahvaltılık gevrekler yerine kinoa da kullanabilirsniz. Kinoa aynı tahıllar gibi pişer. ! bardak kinoaya 2 bardak su gerekmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın