MAGNEZYUM YETERSİZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kas Seyirmeleri, Krampları ve Ağrılar
- Yorgunluk
- Yüksek Kan Basıncı
- Kas Zayıflığı
- Anksiyete & Depresyon
- Uyku Problemleri
Diyette alımının az olması sebebiyle en sık görülen mineral eksikliği magnezyum eksikliğidir
Fındık, ıspanak, avokado ve fasülye gibi gıdalarda magnezyum bulunmasına rağmen, porsiyon başına düşen miktar oldukça düşüktür. Bu nedenle sadece diyet yoluyla yeterli günlük ihtiyacın alınması güçleştirmektedir.
Magnezyum sinir sistemi, kas fonksiyonu, kan şekeri kontrolü, enerji üretimi ve diğer birçok fonksiyonun düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Yetersiz magnezyum veya mineral dengesizliği, yukarıda gösterilenlere ek olarak çok çeşitli (ve anlam verilemeyen) semptomlara neden olabilir.
Magnezyum eksikliğinin tespit edilmesi düşünüldüğünden daha zordur. Standart kan testi her zaman doğru fikir vermeyebilir. Genellikle magnezyum gerçekten eksik olsa bile “normal” gösterebilir. Bunun nedeni, kandaki magnezyum değerinin vücuttaki magnezyumun sadece küçük bir kısmı olması ve hücrelerdeki gerçek magnezyum durumundan bağımsız olarak oldukça stabil tutulmasıdır. Yani kan elektrolit dengesinin sağlanması önemli olduğundan magnezyum kan değeri azalması durumunda hücrelerdeki magnezyum kana geçerek dengeyi sağlar. Ancak gerçek işlev görmesi gereken hücrelerde magnezyum eksikliği oluştuğundan yukarıdaki semptomlar veya anlam verilemeyen işaretler ortaya çıkar.
Magnezyum eksikliğinden şüphe edildiğinde,
- kırmızı kan hücrelerinde magnezyum testi,
- magnezyum yükleme testi veya
- iyonize magnezyum gibi klinik olarak değerli test yöntemlerinin kullanılması daha fikir verici olabilir.