MARKET ALIŞVERİŞİNLERİNİZİ SAĞLIKLI BESLENME İLKELERİNE GÖRE YAPIN

Alışverişe çıkmadan önce 5-7 günlük menü planlaması yapın. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinizi gözünüzde canlandırın.

* Kaç kişilik menü yapacaksınız? 

* Neye ihtiyacınız var? 

Ailenizin sevdiği yiyecekleri, yemek hazırlama yöntemlerinizi, ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve yemek hazırlamak için harcayacağınız zaman ve enerjiyi düşünün. 

İster ofiste ister evde çalışın mutfak ihtiyaçları önceden belirlenirse ve menü planınız olursa bu işi çok daha kolay yönetebilirsiniz.

Tasarruf edin

Menü planlamasında tam tahıllı ürünler (tam buğday, çok tahıllı ürünler, karabuğday, bakliyatlar vb..) sebze ve meyve çeşitleri daha çok yer almalıdır. Kırmızı et ürünleri her gün olmasa da haftada birkaç kez kullanılabilir. Böylece hem tasarruflu davranmış hem de doymuş yağdan uzaklaşmış olursunuz. Protein konusunda endişelenmeyin, daha ekonomik olan yumurta, balık, hindi ve tavuk da tercih edebilirsiniz.

Alışveriş listesi hazırlayın

Mutlaka bir alışveriş listeniz olsun.

Bir hafta veya daha uzun süre taze kalacak olan besinleri tercih edin. Böylece gereksiz yere markete gitmemiş olursunuz. Yüksek enerji içeren paketlenmiş gıdalardan (cips, şekerleme, paketlenmiş tatlı, çikolata vb.) uzak durun. Örneğin tatlı ihtiyacınızı yemek kitaplarından veya internetten sağlıklı atıştırmalık tarifleri bularak karşılayabilirsiniz.

DİKKAT!!

Hazır alınan dondurulmuş ve konserve ürünlerin etiketlerini okumayı unutmayın, sodyum-tuz oranları yüksek olduğundan sıklıkla tüketmemeye özen gösterin.

Cips, paketlenmiş şekerli aburcubur ve dondurma gibi ürünlerin alımını sınırlayın. Sağlıksız kalori içerdiğini unutmayın. İmmün sisteminize destek veren gıdalar tüketmeniz gerektiğini sürekli kendinize hatırlatın.

Maliyetleri düşük tutun

Düşük maliyetli alternatifleri göz önünde bulundurun. Örneğin; hazır humus satın almak yerine, nohuttan siz yapın. Et yerine, yumurta, bakliyat, karabuğday gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Taze meyveler ve sebzeler çok maliyetliyse kısa bir süreliğine konserve veya dondurulmuş meyve ve sebzeleri deneyebilirsiniz.

Arkadaşlarınızı ve komşularınızı düşünün

Özellikle yaşlı veya sağlık sorunları olan tanıdıklarınız varsa, kendinize alışveriş yaparken onların ihtiyaçlarını da temin edebiliriniz.

İnternetten alışverişi deneyin; Böylece size zaman kazandıracak ve sosyal mesafenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sanal platformlarda teslimat konusunda yoğunluk olabileceğini de unutmayın, bu nedenle internet siparişlerinizin teslimat detaylarına mutlaka bakın, bazen birkaç gün gecikebilir. 

Markete gidince

Eldiven kullanın ve o eldiveni alışverişten sonra çöpe atın. Dezenfekte edici bir mendil kullanın; alışveriş sepetinin kolunu silin, sonra mendili çöp kutusuna atın.

Nakit yerine kredi kartı kullanın, mümkünse temassız ödeme yapın. Şifre girdikten sonra elinizi dezenfekte edin.   Kaynak: March 18, 2020 by *ASN Member Contributor *ASN-American Society for Nutrition