KORONAVİRÜS (COVİD-19) SALGINI ESNASINDA BESLENMENİN ÖNEMİ
Korona virüs salgını hayatımızın her yönünü etkiledi; sanal ortamlarda çalışma sistemleri, öğrencilerin uzaktan eğitim süreci, evde kalarak yaşamımızı sürdürmek gibi her alanı kapsıyor.
Bu hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için halk sağlığı önlemlerini dikkate almak ve izole olmak çok önemlidir.
Bu virüsle mücadelenin henüz belirli bir zaman tanımlaması olmasa dahi, sağlığımızı korumak ve iyileştirmek için imkan ve fırsatımız bulunmaktadır.
Sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde önemli rolü bulunduğundan bazı konulara dikkat etmeliyiz.
MARKET ALIŞVERİŞİNLERİNİZİ SAĞLIKLI BESLENME İLKELERİNE GÖRE YAPIN
Alışverişe çıkmadan önce 5-7 günlük menü planlaması yapın. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinizi gözünüzde canlandırın.
* Kaç kişilik menü yapacaksınız?
* Neye ihtiyacınız var?
Ailenizin sevdiği yiyecekleri, yemek hazırlama yöntemlerinizi, ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve yemek hazırlamak için harcayacağınız zaman ve enerjiyi düşünün.
İster ofiste ister evde çalışın mutfak ihtiyaçları önceden belirlenirse ve menü planınız olursa bu işi çok daha kolay yönetebilirsiniz.
Çocuklarınız varsa,
Menü planlarken, yemek hazırlıkları yaparken, masa düzeni ve mutfak temizliği işlerine çocuklarınızı da dahil edebilir, böylece aile içi sağlıklı beslenmeyi onlara öğretmeye başlamış ve mutfaktaki zamanınızı daha kaliteli geçirmiş olursunuz.
- Görev verin
Okuma yazma bilen çocuklarınız varsa, onlardan mutfak ve buzdolabındaki gıdaların bir listesini yapmalarını isteyebilirsiniz. Yemek kitaplarından veya internetten yemek tarifleri sitelerine bakmalarını sağlayıp, mevcut malzemeler ile hangi yemekleri yapabileceğinize birlikte karar verebilirsiniz.
- Matematikle eğlendirin
Çocuklarınıza kaşık ve bardak ölçülerini öğretebilirsiniz. Gıda envanter tablosu yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Paketli (bakliyat, konserve vb..) gıdalarının etiketindeki ölçüleri, etiket bilgilerini (son kullanım tarihi gibi..) yazarak kendi hazırladığı gıda tablosuna eklemesi için yardımcı olabilirsiniz. Çocukların mutfakta sorumluluk almaları ve bu tarz menü, etiket, sayım tabloları hazırlamaları, gelecekte daha ölçülü ve sağlıklı beslenmelerini sağlayacaktır.
- Mutfağı laboratuvar gibi görmesini sağlayın
Çocuklarınızı ekmek yapmaya, yumurta pişirmeye, ev yapımı salata sosu hazırlamaya dahil edebilirsiniz. Onların merakını dinamik tutmak için pişirme yöntemlerini onlarla birlikte araştırabilir ve yeni bilgiler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Tasarruf edin
Menü planlamasında tam tahıllı ürünler (tam buğday, çok tahıllı ürünler, karabuğday, bakliyatlar vb..) sebze ve meyve çeşitleri daha çok yer almalıdır. Kırmızı et ürünleri her gün olmasa da haftada birkaç kez kullanılabilir. Böylece hem tasarruflu davranmış hem de doymuş yağdan uzaklaşmış olursunuz. Protein konusunda endişelenmeyin, daha ekonomik olan yumurta, balık, hindi ve tavuk da tercih edebilirsiniz.
Alışveriş listesi hazırlayın
Mutlaka bir alışveriş listeniz olsun.
Bir hafta veya daha uzun süre taze kalacak olan besinleri tercih edin. Böylece gereksiz yere markete gitmemiş olursunuz. Yüksek enerji içeren paketlenmiş gıdalardan (cips, şekerleme, paketlenmiş tatlı, çikolata vb.) uzak durun. Örneğin tatlı ihtiyacınızı yemek kitaplarından veya internetten sağlıklı atıştırmalık tarifleri bularak karşılayabilirsiniz.
Kaynak: March 18, 2020 by *ASN Member Contributor *ASN-American Society for Nutrition