KORONAVİRÜS GÜNLERİNDE BİTKİ YETİŞTİRME

Bu günlerde belkide en çok yapmamız gereken tasarruf etmek . Birçoğumuz tasarruf yapmaya başladık bile, gerek gıda alış verişinin dayanıklı ürünlerden seçerek, evdeki kişi sayısına göre yemek pişirerek, suyu daha dikkatli harcayarak, sıfır atık projelerini başlatarak. Belki de şimdi artık evde bazı gıdaları yetiştirmek için hazırlıklar başlanabilir, bu konularda araştırma yapabilirsiniz. Evinizde bahçeniz varsı bir bölümünü ser olarak kullanabilir ya da yoksa evde saksıda yetiştirme yaparak birkaç deneme yapabilirsiniz. Evet bazı besin değeri önemli ölçüde faydalı olan sebzeleri yetiştirmeye ne dersiniz? Böylece hem ekonomik davranmış hem de siz yetiştirdiğiniz için daha izolasyona sadık kalmış olursunuz.

MARUL

Tohumunu aldığınız marulu, humus bakımından zengin bir toprakla bir araya getirmeniz en önemli aşama. Torf ve gübre bakımından zengin bir toprak alarak daha sağlıklı gelişmesini sağlamak da elinizde. Saksının çok derin olmamasına dikkat etmelisiniz. Marulu dört mevsim yetiştirmek mümkün ama şubat-mart-nisan ayları en uygun zamanlar. Saksının içine yaklaşık 8-10 santimetre kalınlığında toprağı çok sıkıştırmadan yerleştirin, ardından üzerini düzleştirip tohumları yerleştirin ve üzerine yaklaşık 2 santimetre kalınlığında bir toprak daha yerleştirin. Toprağın çok ıslak olmamasına ama nemli kalmasına özen gösterin. Yaklaşık bir hafta içinde çimlenmeye başlayacak bitkinizi susuz bırakmaz, serin ama güneş de alabilen bir alanda büyütürseniz en olgun ve taze haline ulaştığında afiyetle yiyebilirsiniz.

MAYDANOZ

Maydanoz yetiştirmek için humuslu toprak ve tohum almak önceliğiniz olsun. Ardından çok derin olmayan bir saksıyı üzerinde 5-8 santimetre arası boşluk kalacak şekilde toprakla doldurun. Toprağın bol nemli olmasına özen gösterin ve maydanoz tohumlarını toprağa homojen olacak şekilde dağıtın ve üzerlerine çok hafifçe bastırın. Tohumları da yerleştirdikten sonra üzerini son bir kez yaklaşık 1 santimetre kalınlığında nemli toprakla örtün ve filizlenmesi için zaman verin. 5-20 gün içinde filizlenmeye başlayacak olan maydanozlarınız 5-6 hafta içinde tüketilecek hale geleceklerdir.

HAVUÇ

Öncelikle derince ve geniş saksılar edinmeli, torf bakımından zengin toprağınızı mutlaka hazır etmelisiniz. Ardından üzerini düzleştirip aralarında 5’er santimetre kadar uzaklık bulunan düz çizgiler çekin. Bu çizgilerin olduğu yerlere havuç tohumlarını serpiştirin ve üzerini 1-2 santimetreyi geçmeyecek kadar torfla örtüp sulayın. Haftada 1-2 kez sulamayı ve güneş gören bir yerde yetiştirmeyi ihmal etmezseniz havuçlarınız kısa sürede filizlenecek ve toprağın içinde doğru büyümeye başlayacaktır. Ekeceğiniz her tohum filizlenmeyebileceğinden tohumlar filizlendikten sonra topraktan çok dikkatli bir şekilde çıkarıp yine aralarında 5’er santim olacak şekilde yerleşimlerini yapabilirsiniz.

TAZE SOĞAN

Torf bakımından zengin bir toprak, saksı ve arpacık soğandan başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Saksının içine 15-20 santimetre olacak kadar torfu yerleştirin. Ardından üzerine arpacık soğanları hafifçe bastırarak yerleştirin. Arpacık soğanların saçaklı kısımlarının alta, uç kısımlarının üste geldiğinden emin olun. Üzerini tamamen kapatmayacak şekilde biraz daha torf takviyesi yapın ve sulayın. Sularken sprey şeklinde şişeleri ya da süzgeçli sulama şişelerini tercih ederseniz daha doğru bir sonuç alabilirsiniz. Kısa süre sonra soğanların filizlenmeye başladığını fark edeceksiniz. Güneş ışığı alan bir alanda yetiştirmeyi ihmal etmemeli, toprağın nemli kalmasına dikkat etmeli ancak toprağın altındaki arpacık soğanları çürütecek kadar bol su vermemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

NANE

Nane, biraz kumlu ama humuslu toprakları sever. Bulabildiğiniz en taze nane demetlerinden 1 demet alın. Ardından her bir ana dalı, birbirlerinden ayrıldıkları yerlerden yaklaşık 1 santimetre yukarıda olacak şekilde dikkatlice kesin Gövde kısmını nane yapraklarından ve yan dallardan temizleyin ama üst kısmında mutlaka

nane yaprakları kalsın. Bu şekilde hazırladığınız birkaç ana dalın her birini ayrı bir su bardağına yerleştirin. Köklenmeler oluşmaya başladığında ekime hazır demektir Toprağın içinde çok derin olmayacak şekilde, yaklaşık 5-7 santimetrelik oyuklar açın ve bu oyuklara köklenmiş nane dallarınızı güzelce yerleştirin. Toprak hiçbir zaman kurumamalı, her zaman nemli kalmalıdır.

ISPANAK

Ispanak ekimi için ihtiyacınız olan torf bakımından zengin toprak. Üzerine tohumları gelişigüzel serpiştirin ve üzerine yine çok kalın olmayacak bir tabaka halinde toprağınızı yayın ve üzerine hafifçe bastırarak sıkıştırma işlemini yapın. Sulamaya özen göstermeyi sprey şeklinde ya da süzgeçli sulama şişelerini seçmeyi ihmal etmeyin.  Ispanak, güneş almayan yerlerde de yetişebiliyor olsa da siz mümkün olduğunca evinizin en güneş alan yerine yerleştirin ve daha çabuk bir şekilde büyümesini sağlayın. Toprak kurumayacak şekilde sulamalarınızı düzenli olarak yapın ve ardından ev yapımı ıspanaklarınızın tadını çıkarın.

MİS GİBİ BİBERİYE

Biberiyeler, kumlu ve humuslu, mümkün olduğunca az kireçli topraklarda kolayca yetişirler.

Saksıya önce bolca toprak, ardından tohum, ardından yine çok fazla olmamak kaydıyla, yaklaşık 3-4 santimetre kalınlığında toprağı koyun. Suyunu verin ve beklemeye koyulun. 3-4 günde bir sulamayı unutmayın ki toprak nemli kalsın. Soğuk havalara oldukça dayanıklı bu bitkiyi gün ışığı gören yerlerde yetiştirme şansınız varsa süreç çok daha hızlı ve verimli bir şekilde ilerleyecektir ama güneş görmeyen bir eviniz varsa ya da mevsim itibariyle güneş ışığına ulaşmak pek mümkün değilse biberiyeler yine de gelişimlerini güzelce tamamlayacaklardır,

endişe etmeyin.

ZENCEFİL

Oldukça ilginç gibi gözükse de aslında evde zencefil yetiştirmek de sandığınızdan çok kolay. Kök zencefili önce parçalara ayırmanız, ardından suyun içinde bir süre bekletmeniz ve bu adımların ardından toprağa ekmeniz gerekiyor. Bu şekilde kök zencefili ayırdığınız her bir parça kendini tamamlıyor ve birden çok zencefil elde edebiliyorsunuz.

DOMATES

Uygun toprağı alıp saksının büyük bir kısmını doldurduktan sonra bir domatesi yuvarlak parçalar halinde kesiyor, içindeki çekirdekli kısımla birlikte toprağın üzerine yerleştiriyorsunuz. Ardından üzerini yine toprakla örtüyor ve sulamayı ihmal etmeden filizlenmesini bekliyorsunuz. Yaklaşık 1,5-2 hafta sonra domateslerin çimlenmeye başladığını görüyorsunuz!

BİBER

Biber tohumu ya da fidesi en az 25 cm derinliğinde açık renk bir saksı (Koyu renk saksı güneş ışığını daha fazla çekerek köklerin yanmasına sebep olabilir.)

Biberlerin yetişmesi için ve kaliteli bir ürün elde edebilmeniz için tek tip toprak yerine karıştırmanızı öneririz. %60 bahçe toprağı, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak en iyi sonucu verecektir. Biber tohumlarının toprağın en az 3 cm altında kalacak şekilde konulması ve bitki büyüdükçe gövdenin büyük kısmının toprağın içinde kalması önemli. Hava koşullarına göre 1 ile 3 hafta içinde çimlenmeye başlayacak olan biber tohumlarınızın olduğu saksının konumu da çok önemli. Şöyle diyelim biber güneşi sever.