Vejetaryen beslenme hakkında merak ettikleriniz
– Vejetaryen tipi beslenmede mutlaka ek vitamin ve mineral kullanılmalı mıdır? HAYIR Besin seçimini dikkatli yaparsanız ilaveye ihtiyacınız olmayabilir. Veganlarda muhtemelen fazladan kalsiyum, demir, çinko, B12 vitamini ve D vitaminine ihtiyaç olabilir. Bir besin ögesi takviyesine ihtiyacınızın olup olmadığına hekiminizle ve diyetisyeninizle birlikte karar verebilirsiniz.
– Vejetaryen tipi beslenerek ideal vücut ağırlığı sağlanabilir mi? EVET Hayvansal kaynaklı besinlerin hiçbirini tüketmeden, ideal vücut ağırlığını yeterli enerji alarak korumak sağlık açısından dikkatle izlenmelidir. Bu özellikle çocuk ve ergenlerde önemlidir. B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum, demir ve çinko besin ögelerinin alımında dikkatli olunmalıdır. Bilinçli planlanmış bir vejetaryen diyeti vücut ağırlık kontrolünüzü sağlayarak, yeterli besin ögelerini sağlayabilir.
– Vejetaryen beslenme ile vücudumuza yeterli besin ögelerini sağlayabilir miyiz? EVET Süt ürünleri ve belki de yumurta tüketen bir vejetaryenseniz, beslenmenizde takip ettiğiniz yol vejetaryen olmayanlarınkinden çok da farklı değildir. Şekeri, tuz ve sodyumu orta düzeyde tüketmelisiniz.
– Vejetaryen diyetler protein eksikliğine neden olur mu? HAYIR Kurubaklagiller, fındık gibi kabuklu yemişler, bazı bitkilerin tohumları, tam tahıllar, yumurta, süt ve süt ürünleriyle soya ürünlerinin karışımları ile beslenmenize iyi kalitede protein sağlayabilirsiniz.
– Türk mutfağında hazırlanan yemeklerin büyük bir kısmı vejetaryen tipi beslenen bireyler için uygun mudur? EVET
Türk mutfak kültüründe hazırlanan yemekler genellikle birden fazla besinin karıştırılması ile hazırlanır. Örneğin; ezogelin çorba, ıspanaklı gözleme, zeytinyağlı biber dolma, sütlaç ve pek çoğu…. Dolayısıyla besin çeşitliliği sağlandığından Türk mutfağı vejetaryen beslenmeye oldukça uygun yiyecekleri sağlamaktadır.
– Soya sütü çocuklarda inek sütünün yerine kullanılabilir mi? HAYIR Bu besinlerin etiket bilgilerini mutlaka okumalısınız. Soya sütünün kalsiyum içeriği değişir.Bazıları kalsiyumdan zengin, bazıları değildir. İnek sütü, çocukların büyümeleri için ihtiyaç duydukları riboflavin, D vitamini ve diğer besin ögelerinden soya sütüne göre daha zengindir.