Vejetarjen anneler dikkat

Gebelik ve emziklilik döneminde, hem annenin hem de bebeğin gereksinimleri arttığından daha fazla enerjiye ve besin ögelerine ihtiyaç vardır.
Gebelik döneminde de bebeklik, çocukluk, ergenlik dönemlerinde olduğu gibi yeni dokuların yapımı için vücut enerji ve proteine ihtiyaç duyar. Vejetaryen olan ve olmayan gebe kadınlar günde fazladan 300 kaloriye, emzikli kadınlar günde fazladan 500 kaloriye ihtiyaç duyarlar. Besin değeri yüksek, yağ ve şeker içeriği düşük olan besin maddeleri tercih edilebilir. Gebelik ve emziklilik süresince yeterli enerji alınmadığında, bebek yeterli ağırlık kazanamayabilir, bebek düşük doğum ağırlıklı olarak doğabilir ve anne sütü az gelebilir.
Vejetaryen tipi beslenmenin gebelik üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. En önemli olumlu etkisi bu tür beslenme şeklinin yüksek oranda posa içermesidir. Gebelik boyunca kabızlık sık görüldüğünden yüksek posa, kabızlığı önleyecektir. Vejetaryen beslenme şeklinin hamilelikteki önemli yararlarından birisi de yüksek oranda folik asit içermesidir. Folik asit bebeğin sinir sistemi gelişimi açısından son derece önemlidir. Bitkisel kaynaklı birçok besin folik asidin iyi birer kaynağıdır; yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, bazı meyveler, buğday tanesi, mayalı ekmek gibi. Vejetaryenler genellikle vejetaryen olmayanlardan daha fazla folik asit tüketseler bile folat eklemesi alıp almayacakları konusunda bir uzmana danışabilirler.

UNUTMAYIN

• Sağlıklı bir vejetaryen tipi beslenme, besin çeşitliliği ile sağlanabilir.
• Vücut ağırlığınız fazla ise, seçtiğiniz yiyeceklere dikkat ediniz. Fazla miktarda tatlı, şekerli ve yağlı besinler yerine sebze, meyve, tam tahıl ürünleri ve baklagilleri tüketiniz. Bunları zaten tüketiyorsanız, her gün yürüyebilir veya yüzebilirsiniz.
• Günde 3 öğünden fazla yemek yemeye özen gösterin. Günde bir öğün yenen yemekle gereken tüm besin öğelerini almanız mümkün değildir.
• Gebelik ve emziklilik döneminde tüm besin ögelerine duyulan ihtiyacın arttığını unutmayınız.
• Gebelik ve emziklilik süresince yeterli enerji ve besin ögeleri aldığınızdan emin olunuz. Bu konuda diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
• Yeterli kalsiyum alımı için günde en az dört porsiyon kalsiyumdan zengin besinler tüketilmelidir. Lakto vejetaryenlerin, gebelik ve emziklilik dönemi süresince yeterli kalsiyum alması kolaydır. Buna süt grubundan bir veya iki porsiyon daha ekleme yapıldığında diyet daha sağlıklı hale gelecektir.
• Ancak gebelik ve emziklilik dönemi boyunca yeterli kalsiyum tüketilmiyorsa, kemik ve dişlerde depolanan kalsiyum bebek tarafından kullanılacaktır. Yetersiz tüketim durumu uzun sürerse, annenin kemik ve diş sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Gebelik ve emziklilik dönemi boyunca diyetin yeterli miktarda özellikle B12 vitamini içermesine dikkat edilmelidir. B12 vitamini, süt ve ürünleri ile yumurtanın yeterli miktarlarda tüketilmesiyle alınabilir. Eksikliğinde annenin ve bebeğin sağlığı olumsuz yönde etkilenir.