Hipoglisemi nedenleri

Diyabetinizi her ne kadar kontrol altında tutmuş olsanız da, kaçırılan, geç saatte yenilen bir yemek ya da yenilen yemekteki karbonhidrat düşüklüğü hipoglisemiye neden olabilir. Hipogliseminin bir başka nedeni, fazla insülin ve ilaç tüketimi, aşırı alkol tüketimi veya yanında yemek olmadan alkol almaktır.
Alkol, karaciğerin glikoz üretimini engeller ve bu şekilde kan şekeri seviyesini düşürebilir. Ekstra karbonhidrat almadan yapılan ilaç değişiklikleri veya ağır bir fiziksel aktivite hipoglisemiyi tetikleyen bir başka unsurdur.

Hipoglisemi belirtileri
Hipogliseminin en temel belirtileri:
– Terleme
– Titreme
– Açlık hissi
– Sinirlilik hali
– Hızlı nabız ve kalp çarpıntısı
– Bulanık görme
– Dudaklarda karıncalanma
– Renk atması Öncelikle, yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirmekle başlayın ve beslenmenizde, besin tercihlerinizde veya öğün planlamanızda yapmanız gereken değişiklikleri asla kırılamayacak kurallar dizisi gibi görmekten çok bir bütün olarak kabul edin.

Uzun vadeli sağlıklı yemek alışkanlıkları edinmek, ideal kilo, dengeli bir kolesterol ve kan şekeri düzeyi gibi kişisel hedeflerinize ulaşmanıza da yardımcı olacaktır. Ara beslenmelerinizde bisküvi yerine bir dilim meyve yemek, yemeklerinize salata ve sebze dahil etmek ya da haftada birkaç kez makarna tüketmek gibi basit ve net olmalı. Dikkat etmeniz gereken en önemli alanlar, yağ ve tuz alımını en aza indirmek, daha fazla nişasta içeren karbonhidratlı yiyecekler ile meyve, sebze ve bakliyat tüketmektir.

Diyabet teşhisi konulan kişiler, doktorlarının tavsiyesiyle bir diyetisyenle görüşmeliler. Bir diyetisyenden özel beslenme tavsiyeleri alabilir ve diyabetinizi daha fazla kontrol altına aldığınızı hissetmenizi sağlayan, kişisel ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza göre oluşturulan bireysel hedeflerinizi gerçekleştirmeniz için yardım alabilirsiniz.