Diyabetliler için sağlıklı beslenme önerileri

Diyabetin en temel hususlarından biri de kilo yönetimidir. Fazla kilolar tansiyonu, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol etmenizi zorlaştırır. Dolayısıyla, sizin için uygun olan kiloya ulaşmak ve onu muhafaza etmek önemlidir. Kilo vermek istiyorsanız bunu adım adım ilerleyerek sağlayın.

Düzenli yemek yiyin
Gün içinde ekmek, patates, pilav, makarna ve hububat gibi nişasta içeren karbonhidratlı yiyecekler ihtiva eden düzenli öğünlerle beslenin. Kilonuz normal ise, bu sayede kan şekeri seviyenizi istikrarlı ve makul sınırlar içinde tutabilirsiniz. Bir aşama daha ileri gidebilir ve glisemi değeri düşük karbonhidratlı yiyecekler yiyebilirsiniz. Bunlardan bazıları, makarna, çavdar ekmeği, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler ve baklagiller.

Doymuş yağları azaltın
Yağlı etler, tereyağı, peynir, krema ve tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaları daha az tüketin. Tereyağı yerine, doymamış yağ oranı yüksek olan (zeytinyağı, kolza yağı ve ayçiçeği yağı gibi ) bitkisel yağları ve tam yağlı peynir yerine az yağlı ya da yarım yağlı süt tüketin.

Tuzu azaltın
Yemeklerinize tuz eklememeye dikkat edin ve tuz yerine tatlandırmak için baharat ve ot kullanın. Ekmek ya da konserve gıdalar satın alırken sodyum oranı düşük olanları tercih edin.
Daha fazla meyve, sebze ve baklagil yiyin. Her gün beş porsiyon meyve, sebze ve baklagil yemeyi hedefleyin. Bu, diyetinizin glisemi değerini düşürmenizi sağlamakla beraber öğünleri dengeleyip size antioksidan vitaminler ve mineraller sağlayacaktır.
Kilo vermeye çalışıyorsanız yediklerinizi dengelemeniz önemlidir. Şu anda tükettiğiniz yemek miktarını, meyve ve sebzelerin miktarını artırarak tüketmeye devam ederseniz, çok daha sağlıklı bir diyete sahip olacaksınız.

Şekerli gıda tüketiminizi sınırlayın
Şeker, çikolata ve şekerli içeceklerden sakının. Diyetiniz şekersiz olmak zorunda değil, fakat kilo vermek istiyorsanız olabildiğince az şeker ve yağ tüketin.

Fazla alkol kullanmayın
Bayanlar günde iki birim, erkeklerse 2 birim alkol tüketebilir. ( 1 birim; 1 kadeh şarap, bir miktar viski, cin türünden içecek ve yarım litre biraya eşittir ). İnsülin hapları ya da iğneleriyle tedavi gören hastaların aç karınla alkol alması hipoglisemiyle sonuçlanabilir. Bu hastaların aç karınla alkol almaması tavsiye edilir.